Kesän aikana luettua

Sähköpostiin tuli kirjastosta viesti, että kirjojen laina-aika päättyy kahden päivän kuluttua. Olen uusinut kirjat jo kolme kertaa, joten ne on pakko palauttaa. Voi hitsi. Kaikkea en ole ehtinyt vielä lukemaan, mutta en halua enempää sakkomaksuja. Kesällä tuli luettua ainakin seuraavat kirjat:

  • J. K. Rowling: Paikka vapaana
  • Juhani Karila: Gorilla
  • J. D. Salinger: Sieppari ruispellossa (en tiedä lasketaanko tämä, koska olen lukenut kirjan vaikka kuinka monta kertaa aikaisemmin, mutta viime kerrasta on aikaa ainakin 15 vuotta)
  • Paul Auster: Sunset Park
  • Tiina Raevaara: Hukkajoki
  • Emmi Itäranta: Teemestarin kirja (rehellisyyden nimissä on sanottava, että kirja on vasta puolessa välissä enkä tiedä ehdinkö lukea sitä loppuun)
  • Marcel Proust: Kadonnutta aikaa etsimässä, ”Combray” (sama juttu kuin Salingerin kanssa, olen lukenut kirjan joskus sata vuotta sitten enkä muista siitä enää mitään).

Kaikki kirjat ovat omalla tavallaan hyviä ja täysin eri syistä. Raevaaralla ja Itärannalla on hienostunut kieli, Proust ja jossain määrin myös Auster keskittyvät kuvailuun, Salinger taas on ihanan vapauttava nuoruuden angstissaan. Salingerin uusin suomennos on vuodelta 2004. Se onkin erittäin moderni. Parempi kuin Saarikosken (toivottavasti kukaan ei nyt saa slaagia). Kirja oli vielä parempi kuin muistin. Sunset Park on ensimmäinen Austerin kirja, jonka olen lukenut, hieman noloa myöntää. Kaikessa yksinkertaisuudessaan huippukamaa. Austerissa ei ole muuta vikaa kuin lievästi pakkomielteinen suhtautuminen baseballiin.

Rowling oli yllättävän hyvä, vaikka ensimmäiset 50 sivua vaikuttivat tylsiltä ja henkilöhahmoja oli liikaa. Kun sen vaiheen yli pääsi, kirjaa oli vaikea laskea käsistä. Sitä on luonnehdittu ”mustaksi komediaksi”, mutta en tiedä missä se ”komedia” oli. Kirja ei naurattanut yhtään.

Karilan Gorillaa en pysty arvioimaan täysin objektiivisesti, koska tutustuin Juhaniin kesällä novellitapahtumassa, mutta kirja oli joka tapauksessa mainio. Ytimekäs ja hauska.

Kirjapino

Tässä osa kirjastoon vietävästä kirjapinosta. Kappas, mukana on myös Steinbeck ja Baudrillard. Molemmat lemppareitani, vaikkei Baudrillard ole romaanikirjailijaa ikinä nähnytkään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s