Kirjoita kirja kuukaudessa

Marraskuussa alkaa NaNoWriMo eli National Novel Writing Month. NaNoWriMo – tai pelkkä NaNo – on tempaus, jossa tavoitteena on kirjoittaa romaani kuukaudessa. Tai ylipäätään romaania muistuttava tekstipläjäys, jossa on vähintään 50 000 sanaa. NaNolla on omat verkkosivut, jossa porukkaan liittymällä saa kannustavia viestejä. Samalla voi vaihtaa kuulumisia toisten kirjoittajien kanssa. NaNolaiset ovat aikaisempina vuosina järjestäneet myös tapaamisia.

Mikä jottei! Useimmissa kirjoitusoppaissa nimenomaan kehotetaan kirjoittamaan nopeasti. Kun kirjoittaa pikavauhtia, voi huijata omaa mieltään. Nopeasti kirjoittamalla oma sisäinen kriitikko ei ehdi mukaan laukomaan epäkannustavia mielipiteitä, vaan alitajunnan pitäisi virrata vapaana.

Ison tekstimassan kirjoittamisessa on se etu, että yleensä editoimista pidetään helpompana kuin varsinaista kirjoitustyötä. Monia myös stressaa ajatus ison tekstimäärän tuottamisesta. Jos sen nopeasti rykäisee kasaan, suurin este on jo voitettu.

Omat kirjoittamisen ongelmani eivät liity tekstin tuottamiseen sinänsä. Pystyn vääntämään väkisin tekstiä aiheesta kuin aiheesta, tarvittaessa sivukaupalla. Mutta onko se kivaa? Tai mielekästä? No ei ole. Itselleni hyödyllisempiä ovat olleet esimerkiksi Julia Cameronin neuvot. Cameron toteaa kirjassaan Tie luovuuteen:  ”Taide on tapahtuma, ja sen kuuluu olla hauskaa”. Hänen mukaansa kurilla toimiva metodi toimii hetken, mutta ei pidempään. Olen samaa mieltä.

Jos kuitenkin pelkää kirjoittamisurakan suuruutta, NaNoa kannattaa ehdottomasti kokeilla. Mitä siinä voi menettää, muuta kuin vähän aikaa? Roiku vähemmän Facebookissa, katso vähemmän telkkaria, kirjoita mieluummin kirja: http://nanowrimo.org/

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s