Kani nimeltä jumala

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala.

Sarah Winman: Kani nimeltä jumala. Tammi 2012. Suomentanut Aleksi Milonoff.

Sarah Winmanin esikoisromaania Kani nimeltä jumala (Tammi 2012) voi kuvata yhdellä sanalla: miellyttävä.

Heti alkuun haluan purnata kirjan nimestä. Luin kirjasta pari blogiarvostelua, joissa valitettiin samasta asiasta. Kirjassa todellakin on kani, jolle on annettu nimeksi jumala. Ja se kirjoitetaan läpi kirjan pienellä alkukirjaimella. Nimi pitäisi ihan määritelmän mukaan kirjoittaa isolla alkukirjaimella, joten ratkaisu on häiritsevä. Jos tämän nimiasian yli kuitenkin pääsee, kirjaan kannattaa tutustua.

Kirja kertoo päähenkilö Ellyn perheen tarinan lapsuudesta siihen saakka kun Elly on kolmekymppinen. Ellyn läheisimmät ihmiset ovat isoveli Joe ja Jenny-ystävä. Isoveli on homo, täti on lesbo, isä kantaa salaisuutta, äidillä on syöpä ja jumala-kani puhuu ääneen. Perhe kohtaa sekä onnea että koettelemuksia, mutta kaikesta huolimatta pitää yhtä, ehkä yllättävän ristiriidattomasti. Perhe muuttaa Cornwalliin ja perustaa siellä majatalon.

Kani nimeltä jumala on tarina perheestä ja elämän ydinkokemuksista. Kaikki palaa lapsuuteen. Syyllisyys voi painaa ihmistä vuosikymmeniä, joskus koko elämän. Lopulta ihmiselle ei jää muuta kuin muistot.

Tuli syöksi pieniä kipinöitä ympäri leveää takkaa, ja katselin, miten ne hiipuivat kuin kuolevat tähdet. Veljellä oli välillä sellaisia synkkiä vaiheita, jotka varjostivat hänen älyään ja mahdollisuuksiaan. Äiti sanoi sen johtuvan rugbysta, toistuvista päähän kohdistuneista iskuista, aivotärähdyksestä. Minä ajattelin, että se johtui salaisuudesta, jota pakotin hänet kantamaan. (s. 185)

Winman käyttää tyylikkäitä kielikuvia ja monipuolista dialogia. Pienet yksityiskohdat tuovat tekstiin rikkautta. Parasta kirjassa on sukeltaminen lapsen maailmaan: järkkymättömään ystävyyteen ja ikuiselta tuntuviin kesälomiin. Sivuhenkilöitä on kuitenkin muutama liikaa, ja he ovat kliseisiä. Päähenkilön vanhemmat jäävät hahmoina ohuiksi. Kirja on silti ehdottomasti lukemisen arvoinen. Vakavimmatkin asiat voivat pohjimmiltaan olla hauskoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s