Cartier-Bressonin näyttely Pompidoussa

2275

Kävin eilen Henri Cartier-Bressonin retrospektiivisessä valokuvanäyttelyssä Pompidou-keskuksessa.

Valokuvaaja eli 96-vuotiaaksi, joten hänen elämänsä (1908-2004) on samalla läpileikkaus koko 1900-luvusta. Cartier-Bressonilla oli aikamoinen kyky olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Nuorempana Cartier-Bresson hengaili surrealistien kanssa, sitten hänestä tuli poliittisesti aktiivinen ja vastusti esimerkiksi kolonialismia. Hän kuvasi toisen maailmansodan vankileiriltä palaavia ja vuonna 1948 hän otti kuvia Gandhista pari tuntia ennen tämän murhaa. Cartier-Bressonin kuvat Gandhin hautajaisista levisivät ympäri maailmaa.

Hän matkusteli siirtomaissa ja kuvasi Neuvostoliittoa Stalinin kuoleman jälkeen, Kuubaa vuonna 1963 ja Ranskan opiskelijamellakoita 1968. Myöhemmin hän siirtyi kuvaamaan kulutusyhteiskuntaa ja esitti kuviensa kautta kritiikkiä konsumerismia kohtaan.

Cartier-Bresson on tunnettu ratkaisevan hetken käsitteestä, eli kuva pysäyttää jonkin ratkaisevan kohdan kuvattavissa tapahtumissa. Toisaalta ratkaisevalle hetkelle on omaista juuri oikea sommittelu.

2288

2282

2292

Itse näen Cartier-Bressonin nimenomaan kuvajournalistina ja dokumentaristina.

Cartier-Bresson suhtautui kuvattaviinsa hyvin hienotunteisesti: hän ei esimerkiksi ikinä käyttänyt salamaa, kohteliaisuussyistä. Kaunis ajatus.

Sanokaa mitä sanotte, mutta minä olen aina pitänyt Pompidou-keskuksesta. Se on iso, mutta kuitenkin hallittavissa. Sen arkkitehtuurikin on sympaattista kaikessa kömpelyydessään. Sitä paitsi ylhäältä on mahtavat näkymät.

Taidenäyttelyt ovat aina hieman rasittavia – ihan kaikkea ei pysty imemään itseensä. Lopulta sitä alkaa vain kävellä saleja lävitse ja sääliä kipeytyneitä jalkojaan.

Kokemusta oli hyvä lähteä puntaroimaan cocktailien ääreen Le Fumoir -baariin. (Suosittelen.)

2334

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s