Parasta juuri nyt

IMG_3361_1

Aurinko on valaissut maailmamme, ainakin täällä Helsingissä. Minäkin tepastelin koko viikonlopun ulkona ja käänsin kasvot kohti valoa.

Tosiasiassa tuuli oli meren äärellä niin kylmä, että korvat jäätyivät. Piposta huolimatta. Ei se mitään, tänään uusi yritys ja lämpimämpi pipo päähän.

Aurinkoisten kävelyjen ja lämpimän vaatetuksen ohella haluan suositella kahta kirjaa. Voittajien joukossa on tietenkin helppo seisoa, eli kyseessä on vuoden 2014 Finlandia-voittaja, Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät ja HS:n esikoiskirjapalkinnon saaja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia. Puolet Suomesta on varmasti jo lukenut kyseiset kirjat, mutta itse olen aina vähän jälkijunassa.

Kerrankin olen sitä mieltä, että palkinnot ovat menneet oikeaan osoitteeseen.

Valtosen kirja on hieno aikalaisromaani. Sitä lukiessa tuli tunne, että käsissä on käännetty amerikkalainen bestseller (ja toivottavasti siitä käännettynä tuleekin bestseller anglosaksisessa maailmassa).

Kirjaa on myös kritisoitu siitä, että tuntuu käännöskirjallisuudelta. Minusta se on sille vain eduksi. Kirja on täydellisen juonivetoinen, eli kielellä ei leikitellä ollenkaan. Tarina kuljettaa.

Entisenä yliopiston jatko-opiskelijana sain lisäkiksejä suomalaista yliopistojärjestelmää kritisoivista kohdista. Itse pystyn vertailemaan suomalaista ja ranskalaista korkeakoulumaailmaa, ja onhan se pakko sanoa, että suomalaisessa yliopistomaailmassa meininki voi välillä olla hieman, noh, väsynyttä.

Ja sitten Kissani Jugoslavia. Mikä kirja! Loistava. Erilainen. Piristävä. Olen aikaisemminkin todennut, että en välttämättä pidä maagisrealistisesta kerronnasta, mutta tässä se tehdään tyylillä.

Kirjan jälkeen jää pohtimaan keltaraidallisia kissoja ja kiemurtelevia käärmeitä ja niiden symboliikkaa.

IMG_3367_1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s