Rajoista ja rajattomuudesta

Iida Rauman kirja Seksistä ja matematiikasta

Iida Rauman kirja Seksistä ja matematiikasta on yksi parhaista viime aikoina lukemistani kirjoista.

Täytyy myöntää, että ensimmäiset parikymmentä sivua luettuani ajattelin jättäväni kirjan kesken. Pelkäsin, että kirja kertoo vain vaivaannuttavista ruumiillisuuteen liittyvistä teemoista. No, kertoo se niistäkin, mutta niin paljon muustakin. Kun pääsin alun ohi, kirja veti täysillä mukaansa.

Päähenkilö Erika on sisäänpäin kääntynyt matemaatikko, jonka on pakko palata kotimaahansa Suomeen. Toinen päähenkilö, biologianopiskelija ja kirjastonhoitaja Tuovi, etsii seuraa nettipalstoilta. Tarina kasvaa moniulotteiseksi kudokseksi, jossa juonenlangat risteilevät keskenään. Silti juoni ei hajoa käsiin, vaan pysyy hienosti kasassa. Loppuratkaisusta voidaan olla montaa mieltä, mutta ei siitä sen enempää.

Itseäni kiinnosti erityisesti se, miten huolettomasti Rauma yhdistelee esseemäistä tekstiä ja toisaalta vetävästi kirjoitettua, juonivetoista tarinaa. Vaikka maailman epäkohdat tulivat käsitellyksi, ei silti tullut sellaista tunnetta, että lukijalle halutaan kovasti opettaa jotain.

Kirja tosiaan kertoo seksistä ja matematiikasta, mutta myös ekokatastrofeista, sukupuolista, perhesuhteista, kummituksista ja koirista. Ja ihmisyyden rajoista, siitä kuinka pitkälle kunkin on mahdollista mennä.

Vahva suositus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s