Kuusi vuotta

Tuleva romaanini Westend julkaistaan 24.9.2019. Esikoisteokseni, novellikokoelma Täydellisiä ihmisiä, julkaistiin lokakuussa 2013.

Välissä on siis kuusi vuotta.

Mitä välissä on tapahtunut? Miksi tähän meni niin kauan?

En nyt sentään käyttänyt ihan koko aikaa Westendin kirjoittamiseen. Monta vuotta kuitenkin. Ainakin kolme, ehkä neljä, riippuu vähän laskutavasta. Se romaani, jota alun perin lähdin kirjoittamaan, on muuttunut matkan varrella niin paljon, etten edes tiedä onko kyse samasta kirjasta.

Vaikka ei ole, on ehkä kuitenkin. Ehkä ensimmäiset versiot tarvittiin, jotta pystyin rakentamaan uutta tekstiä niiden päälle.

Syitä pitkäksi venähtäneeseen kirjoitusrupeamaan on monia. Henkilökohtaisessa elämässä on ollut aikaa vieviä, raskaita asioita. Olen asunut ulkomailla, muuttanut, lopettanut vakituisessa työpaikassa, aloittanut freelancerin elämän. Olin epävarma romaanin juonesta ja päähenkilöistä: poistin ja lisäsin heitä, välillä tarpeettoman innokkaasti. Olen kirjoittanut myös muita tekstejä kuin vain tätä yhtä. (Kaksi muuta käsikirjoitusta on työn alla.)

Suurin syy on kuitenkin itse kirjoittaminen. Ymmärsin jossain vaiheessa, että tarvitsen siinä apua. Halusin oppia lisää kirjallisuudesta ja kirjoittamisesta. Joten kävin Kriittisen korkeakoulun kirjoittajakoulun. Se onkin mielestäni parasta, mitä kirjailijan urasta haaveileva voi Suomessa tehdä. On varmasti muita yhtä hyviä kirjoittajakouluja, mutta itselleni Kriittinen oli sopivin.

Olen siis tehnyt asiat käänteisessä järjestyksessä: ensin julkaisin kirjan, sitten vasta opiskelin, miten se oikeasti pitäisi tehdä.

Kirjoittajakoulutuksessa harjaantuu ottamaan kritiikkiä vastaan. Tärkein oppi oli kuitenkin tämä: saman tekstin voi kirjoittaa sadalla tai tuhannella eri tavalla. Minä voin kirjoittaa sadalla tai tuhannella eri tavalla. Ei ole yhtä tyyliä, johon pitäisi tai kannattaisi sitoutua, eikä teksti ole koskaan valmis ensimmäisellä kerralla, eikä välttämättä edes viidennellä. Kirjoittajakoulutus ehkä viivästytti kirjoittamista, koska aluksi en osannut soveltaa oppeja, mutta samalla – ainakin niin uskon – se auttoi hiomaan tekstiä paremmaksi.

Silti: kuusi vuotta. Onhan se pitkä aika. Seuraavan kirjan – jos ja toivottavasti kun sellainen tulee – kanssa ei mene yhtä kauan. (Toivottavasti.)

Nyt Westend on melkein valmis. Siitä on otettu jo ennakkolukupainos, joka on lähtenyt maailmalle. Se oli kuitenkin oikolukematon versio, joten pientä hienosäätöä teksti vielä vaatii. (Huomasin esimerkiksi sellaisen asian, että muutamat väliviivat eivät ole siirtyneet painettuun versioon, vaikka alkuperäisessä word-tiedostossa ne olivat. No, nämä ovat digitaalisen maailman mysteerejä.) Varsinaiseen sisältöön en edes halua koskea. Se on mitä se on, ja sen takana seison.

13 thoughts on “Kuusi vuotta

 1. Kiitos tästä kirjasta! Paras kirja tänä vuonna, vähintäänkin. Todella koskettava ja niin ihanaa kieltä ja tarinankerrontaa! Kiitos kiitos kiitos!!

  Tykkää

  • Voi kiitos! Tämä on itse asiassa ensimmäinen lukijapalautteeni, ellei äitiä ja muutamia kavereita lasketa mukaan. 🙂 Tulin todella iloiseksi, kiitos kovasti!

   Tykkää

 2. Hei ja kiitos kirjastasi. Luin Westendin juuri loppuun, ja tuli olo, että haluan kiittää ihan näin ”henkilökohtaisesti” hyvin vaikuttavasta, samaistuttavasta ja riipaisevasta kirjasta. Toivottavasti saamme pian lukea lisää teoksiasi. ❤️

  Tykkää

 3. Olen luvun 27.
  Vaikea jatkaa, kun itkettää. Jokin liikahtaa sisälläni. Muisto ajasta, jolloin koko ajan pelkäsin, että kaikki menee.
  Vaikea jatkaa, kun pelkään, että kirja loppuu. Se on niin lohdullinen.
  Kiitos.

  Liked by 1 henkilö

 4. Itkin vielä lisää, mutta se on vain hyvä. Jotain olen padonnut sisälleni kaikki nämä vuodet. Ehkä se nyt aukesi. Kirjasi on hyvä, hieno. Se on niitä kirjoja, jotka haluan omakseni. Palautan tämän yksilön kirjastoon. Oikein hyvää jatkoa!

  Liked by 1 henkilö

 5. Kjell Westö tuli mieleeni kirjastasi jotenkin, silleen hyvällä tavalla! Parit viimeiset lukemani olleet kotimaisia ”luontoaiheisempia”, Anna Kortelaista ja Anni Kytömäkeä. Monenlaista luen, Irvingiä, Höegiä, Greeneä, Atkinsonia.. Tästä kirjasta pidin kovasti, vaikken yrittäjäperheestä kotoisin olekaan, koskettavasti kirjoitettu. Ikäni puolesta toki samaistun vahvasti teokseen ja tuotantotalouden DI:nä raha ja it yms. pyörivät töissä mielessä ja osan asioista tunnistan sieltä. Onneksi oman elämän tavoitteisiin ei kuitenkaan tarvita isoja riskejä ( kun asuu pk-seudun ulkopuolella) ja sosiaaliset ympyrät voi valita kiertäen niitä, jotka haluavat näyttää muille hienoja kulisseja. Tämmöinen mieslukijan kommentti on tämä, ”pojatkin joskus lukevat”..

  Liked by 1 henkilö

  • Kiitos kovasti palautteestasi, ihanaa että pidit kirjasta! Tarinassahan vilahtaa tuotantotalouden opiskelukin, hauskaa että löysit tunnistettavia kohtia. Oikein hyvää vuoden alkua sinulle!

   Tykkää

 6. Pääsin pitkän jonotuksen jälkeen lainaamaan kirjasi, ja juuri äsken luin viimeiset rivit.

  Olen ikäisesi ja perheeni joutui tavallaan montaa kautta 90-luvun laman ”kurittamaksi”. Löysin kirjastasi itseni ja pitkälti myös perheeni tarinan – itsemurhaa myöten. Kirjasi oli minulle terapiaa ja sellaisten sukupolvikokemusten kuvaus, jota huomaan kaivanneeni.

  Luin jostain haastattelusta sinun ihmetelleen, miksi 90-luvun lamaa on käsitelty niin vähän. Samaa ihmettelen minäkin. Hyvä, että sinä käsittelet ja nimenomaan (lapsen ja) nuoren näkökulmasta. Kiitos, että kirjoitit tämän kirjan.

  Tykkää

  • Kiitos, ihanaa kun annoit palautetta! Todella surullista kuulla, mitä perheessäsi on koettu noina aikoina.

   Olen ihmetellyt ja ihmettelen edelleen, miksi lamaa ei ole käsitelty kattavammin suomalaisessa kaunokirjallisuudessa. Ehkä sen aika tulee vielä! Itseäni kiinnostaisi myös 1980-luvun läpileikkaus, mutta jään odottamaan että joku toinen tarttuu siihen aiheeseen.

   Tykkää

 7. Minulla on nyt Westend ”luvussa” ja se on kyllä todella hyvä kirja!! Tarina vie lukijan mennessään. Kirja antaa paljon mietittävää ihmisten mahdollisuuksista tässä maailmassa ja eri maailmoista, joissa he elävät. Rakastan hyviä tarinoita ja tämä on todella sellainen.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s